måndag 1 december 2008

Som vanligt svårbegriplig rapportering.

Jag är så trött på medias vridna sätt att beskriva verkligheten. "Sammandrabbningar" i Lund igår, om någon nu missat det. I tidningarna kan vi läsa att Lund besöktes av ett 70-tal "nationalister"/"högerextremister" - för tydligen är det något fel på att kalla dem för vad de verkligen är: nazister. Hitleranhängare, alltså.

Det krävs en hel del ihoppusslande mellan sådant som går att läsa i olika artiklar, i olika tidningar, för att kunna få en något sånär sammanfattad helhetsbild av det som hänt. Sydsvenskan skriver lite luddigt om sammandrabbningarna, och utifrån deras huvudartikel (den som publicerades i papperstidningen) går det inte få någon vettig bild över huvud taget.

Alla tidningar tar tillfället i akt att förklara att "nationalisterna" minsann hade demonstrationstillstånd, vilket motdemonstranterna inte hade. Om vi tänker tillbaka på artiklar från tidigare i veckan, kommer vi ihåg att detta beror på att motdemonstranterna dragit tillbaka sin ansökan efter samtal med polisen - efter att ha blivit försäkrade om att inte heller Hitlers lakejer skulle få något tillstånd. Men så fick de det iallafall - tre timmar innan demonstrationen skulle börja.

Vi kan i allmänhet läsa mycket om det våld som utförts av motdemonstranterna, men mindre om det som kom från den andra sidan - det som kom från bakom polisernas beskydd. Aldrig trodde jag väl att Kvällpsoten/Expressen skulle bli den tidning som närmast verkar skildra sanningen - att polisen igår gick och skyddade ett demonstrationståg med maskerade människor, som under sin marsch kastade flaskor, sten och brinnande facklor mot motdemonstranterna.

Anna-Lena menar att motdemonstranterna gjorde fel som gav sig på sådant här med våld. Och visst, jag håller med. Det gjorde mig till exempel riktigt förbannad då jag läste att folk hade blandat in människors miljövänligaste fordon i saken (se 15.03). Men samtidigt är det inte konstigt att folk reagerar desperat och lite dumt när de gång på gång ser en polismakt agera som de gjorde igår (förutom att låta nazisterna komma undan med lite vad som helst, så körde de ju även det vanliga rejset med livsfarliga hästar och hundar med vattnande käftar som bussades på några av de medborgare som var där för att yttra sitt missnöje).

Mediarapportering suger fett. Det känns skönt att veta att Efter Arbetet snart kommer igång på riktigt.

1 kommentar:

Kristina sa...

Bra skrivet! Jo, jag blev också galen på den bristfälliga och emellanåt helt felaktiga "neutrala nyhetsrapporteringen" som skedde vid nämnda händelse, samt liknande situationer. Något som lagt märke till att nazister för första gången på nästan 10 år tågade genom vårt Lund?! (Dessutom mitt under julskyltningen, vilket i och för sig inte gör saken varken bättre eller sämre, det är fortfarande lika bottenuselt att de sticker upp sina huvuden alls - men om man tycker att julskyltning är en himla mysig tradition som främst ska gälla tomtar, glögg & barnfamiljspromenader så finns det kanske "bättre dagar" att välja :S ). Undrar lite över om det var ironi när bilen beskrivs som människans mest miljövänliga fordon..? Men iallafall; bra skrivet & bloggen verkar lovande! Bra ordval förresten; att mediarapporteringen "suger fett" :D Ska läsa vidare.. / MVH Krizz