söndag 18 januari 2009

Bibliotekens vad, var och hur.

Jag sitter med handlingarna inför onsdagens sammanträde med Kultur- och Fritidsnämnden framför mig, och till min besvikelse måste jag säga att jag ur dem inte kan utvinna mer information om det nya biblioteksförsöket än jag kan ur Sydsvenskans korta artikel om det hela. För er som inte läst artikeln, så är det så att vi på onsdag ska ta ställning till "bibliotekarielösa bibliotek".

Projektet, som om vi godkänner det ska ges på prov, är dock inte nödvändigtvis så hemskt som det låter. Det är nu vi msåte börja fråga oss vad ett bibliotek faktiskt är. DIK, som är bibliotekariers såväl som mitt eget fackförbund, påpekar i artikeln att det är viktigt att vi ser att bibliotek är någonting mer än bara ett ställe att låna böcker på. Om detta kunde jag verkligen inte hålla med mer - däremot har det här projektet potentiella fördelar som uppmärksammar oss på frågan att ett bibliotek kanske inte heller behöver vara bundet till en specifik plats.

Förvisso är biblioteket en bra mötesplats och allt det där, men det är kanske inte just på denna fysiska mötesplats som bibliotekarierna faktiskt gör sig bäst. Kanske borde personalens roll vara mer mobil än den fysiska platsen i sig. Karin Sandberg, som är bibliotekschef här i Lund, menar att det i Danmark visat sig bli utrymme för fler bibliotekarier snarare än färre iochmed de personalfria biblioteken, eftersom det lagts mer fokus på den uppsökande verksamheten.

Även om vi fortfarande behöver personal också på plats, så tror jag att en vidareutveckling av just den uppsökande verksamheten är rätt väg att gå i framtiden. Då journalisten frågar Sandberg vilka det är biblioteken inte når idag, svarar hon att det till exempel rör sig om äldre och handikappade, men att  en också skulle kunna vara ute  "på skolor, förskolor, fritidsgårdar och arbetsplatser."

Att biblioteken iochmed brist på uppsökande verksamhet inte når äldre och handikappade är ju någonting som ingen kan förneka, det blir på något sätt en självklarhet. Jag vill dock passa på att lyfta fram de andra typerna av besök som Sandberg föreslår kan göras. För jag ser ett radikalt potential i att uppsöka grupper som rent teoretiskt skulle kunna ta sig till biblioteken, men som kanske inte nödvändigtvis gör det. För kanske är det så en kan nå dem som behöver bibliotekets hjälp allra mest - jag tycker någonstans att det låter troligt att de som inte vet att de saknar en viss kunskap nog är de som är längst ifrån att också införskaffa den.

Detta de positiva sidorna med det försök vi ska rösta om på onsdag. Riskerna torde väl vara uppenbara. Tyvärr kan vi väl inte blunda för möjligheten att DIKs ordförande Karin Åström får rätt. Risken finns ju att den uppsökande verksamheten fortsätter att bortrationaliseras. Att biblioteken reduceras till ett ställe där vi lånar böcker och ingenting mer - ungefär som om biblioteket lagts ut på entreprenad. Och risken kommer givetvis finnas kvar i framtiden. Om en uppsökande verksamhet skärs ner, syns det inte lika tydligt som om en faktisk lokal försvinner. Och människor står återigen och måste lita på oss politiker - som om denna tillit vore någonting vi som grupp faktiskt hade gjort oss förtjänta av...

Ja. En komplicerad fråga är det i sanning. Men kanske ska vi våga prova ändå?

4 kommentarer:

Monica Bryngelsson sa...

Finns verkligen behov av utökade öppettider till vilket pris som helst? Hoppas ni politiker ifrågasätter förslaget! Det behov som framför allt kommer till uttryck bland allmänheten är möjligheten att återlämna böcker på icke-öppettid. Det löser man billigt och enkelt genom att sätta återlämningsskåp/lådor på ställen som har öppet på andra tider t ex fritidsgårdar, affärer osv. Det kostar en bråkdel av de stora investeringar som behövs för att få ett befintligt bibliotek att fungera obemannat! Låt Brunnshög bli det experimentbibliotek det var tänkt att bli, utvärdera det och låt den utvärderingen ligga till grund för vidare åtgärder på de befintliga biblioteken, som är utformade och byggda för bemanning. Angående förslaget att just byarna i östra Lund skulle vara lämpade för projektet ifrågasätter jag starkt. Dessa bibliotek har de mest generösa öppettiderna av alla Lunds bibliotek undantaget stadsbiblioteket och Fäladen och är mer än biblioteken inne i stan i behov av bemanning. I stan har man ju ändå tillgång till stadsbibliotekets generösa öppettider med bemanning! Ett ogenomtänkt förslag!

Helen sa...

Monica! Jag förstår dig i din kritik av förslaget då det, precis som jag också nämner i mitt inlägg, innehåller många faror. Precis som du vill jag inte se en utveckling av biblioteken där det inte finns någon kvalificerad personal att få tag på. Däremot vill jag framhärda att bibliotekarier är en yrkeskategori med enorm kompetens, som till mångt och mycket skulle kunna utnyttjas på bättre sätt än just scanna in och ut böcker som lånas eller lämnas tillbaka.

Idealet vore givetvis bibliotek i varje stadsdel och varenda by, där personal finns dygnet runt. Tyvärr är detta inte ett rimligt scenario med den ekonomiska ordning vi lever med idag.

Det förslag som nu ska tas ställning till skulle möjliggöra andra saker än bara återlämning av böcker, även om det är vad som mest frekvent frågas efter idag (det är ju också någonting som finns i folks medvetande, eftersom det inte var länge sedan det var vanligt att kunna lämna tillbaka böcker i återlämningslådor - det är svårare att fråga om någonting en inte tänker på skulle vara möjligt). Det förslag som ligger idag skulle göra det möjligt att också låna böcker, eller för den delen datorer, internet eller bara en lugn plats att vara på.

Bibliotek har mycket att erbjuda i sin nuvarande form, men det betyder inte nödvändigtvis att det inte finns mer att erbjuda om vi börjar jobba även på andra sätt. Jag tycker att det är viktigt att påpeka att det försök som nu är på förslag inte kommer att påverka de öppettider som idag är bemannade.

Monica Bryngelsson sa...

En bordläggning av frågan vore väl det bästa med tanke på det obefintliga underlaget, precis som du påpekar. Jag skulle också vilja modifiera din uppfattning om bibliotekariers arbetsuppgifter. Utlåning/återlämning sköts antingen av automater eller av biblioteksassistenter. Vid frivilligt val av det ena eller det andra väljer de allra flesta att betjänas av en människa! Bibliotekariernas huvudsakliga arbetsuppgifter är bl a precis det som efterlyses - uppsökande verksamhet, bokprat, internetvisningar, programverksamhet, planering, samverkan och det allra viktigaste: att hjälpa besökarna med bokval och informationssökning.
Jag undrar också hur man ska frigöra personal om inte de bemannade öppettiderna ska påverkas och vem ska sköta de arbetsuppgifter som genereras under obemannad tid? Förslaget leder till många frågeställningar, som jag hoppas kan utredas innan det klubbas!

Helen sa...

Jag kom nyligen hem från nämndens sammanträde, där förslaget mycket riktigt bordlades. Inte för utredning, utan för MBL-förhandlingar som inte är klara.

Däremot är det lustigt att du menar att förslaget ska utredas, då det enda vi ska ta beslut om i nämnden i det här skedet är att ge okej till bibliotekets personal att fortsätta utreda hur ett sådant här försök skulle se ut, samt att genomföra ett FÖRSÖK. Hur den här typen av verksamhet skulle fungera, vad den skulle ge och hur brukarna skulle uppfatta den här typen av extra service, det kan vi inte veta förrän det testas. Försöket kan alltså ses som en del i en utredning, som redan har inletts. Att påstå att förslaget är helt ogenomtänkt är en total inkompetensförklaring av den personal inom biblioteken som faktiskt drivit fram förslaget från första början - en inkompetensförklaring jag inte kan ställa upp på!

Det har inte talats om att "frigöra" någon personal, utan snarare att lägga om fokus i framtiden. Utökade öppettider utan personal är en sak som föreslås göra på försök - det lär dock inte vara den enda. I samband med detta har det däremot pratats om att lägga mer fokus på uppsökande verksamhet än vad som gjorts hittills - vid den typen av fokusförändring kommer det sannolikt att bli uppenbart att vi har för få bibliotekarier anställda inom verksamheten.