tisdag 16 september 2008

Batman leker FRA

I nu bioaktuella  The Dark Knight löser multimiljardären Bruce Wayne (med alias Batman) egenväldigt brottsproblematiken genom att installera övervakningsmojänger i varenda Gothaminvånares mobiltelefon. Hans chefsuppfinnare motsätter sig projektet, men mr. Wayne ihärdar. Lite läskigt att se hur populärkulturen nu börjar propagera för sådan här teknologis användning, till skillnad från tidigare fall.

Det som är fascinerande i filmen är hur det faktiskt trycks på att Batman, rent officiellt sett, faktiskt är en skurk. Han gör saker som inte är tillåtet och löser problemen med högst otillåtna medel (som givits exempel på här ovan). Han löser brott på sätt som myndigheterna egentligen inte officiellt kan acceptera, men som de accepterar iallafall. Batman är en outlaw som försöker tala om för oss att det är rätt att bete sig hur fan som helst, bara vi försvarar kapitalisternas banker.

Rent scenografiskt är filmen intressant att titta på, precis som fallet är med de flesta Batmanrullar. Heath Ledgers tolkning av Jokern gör att vi återigen påminns om hur tragisk hans alltför tidiga bortgång var. Hade han fått leva ett fullångt liv hade vi förmodligen haft en karaktärskådis att räkna med i många framtida Hollywoodproduktioner...

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Om man, likt jag, har en förkärlek för filmer som bygger på serietidningar är den väl värd att se. Annars kan det nog kvitta.

Inga kommentarer: