lördag 20 september 2008

Spel för gallerierna

På tal om kulturnatten i Lund uppmärksammar Sydsvenskan olika aspekter om kommunens vilja att bli europeisk kulturhuvudstad 2014. En av dem som kommenterar är tidningens medarbetare Tor Billgren, som anmärker på det bristfälliga galleriutbudet i Lund.

Han menar att gallerier är någonting som måste jobbas upp underifrån, och att vi kulturpolitiker måste skapa möjligheter för att detta ska bli möjligt. Vad är det han vill av oss? Jo - lägre lokalhyror. Och givetvis har han rätt. Lägre lokalhyror krävs. För gallerier. För det mesta. Och visst, en skulle kunna argumentera att politikerna i kultur- och fritidsnämnden skulle kunna gå in och subventionera galleristers hyror, men det är ett orimligt krav. Om en tänker till.

Gallerister lever på olika meriter, det menar Billgren själv i sin text. Det finns gallerier som drivs av kommersiella krafter och det finns de som drivs av ideella - men i slutänden är ett galleri i sig ändå av kommersiell natur. Det är inte verksamhet som kulturpolitiker vid fördelande av skattemedel bör prioritera.

Nu kan en vara petig och säga att Billgren faktiskt inte talade om subventioner, utan om lokaler som har låga hyreskostnader redan från början. Men där är det ju ännu märkligare att åberopa en kulturpolitikers beslut. För som sagt, mången skulle tjäna på lägre hyreskostnader - det är dock ingenting en kulturpolitiker rår på. Kulturpolitiker bestämmer inte över fastigheter. Och för lägre hyror krävs en total omdaning av dagens samhällssystem. En revolution.

Är Billgren redo för en sådan, månne?

Inga kommentarer: