torsdag 30 oktober 2008

Sida vid sida?

Det finns ingen konflikt mellan vetenskap och religion, utan de båda hänger sedan länge ihop. Det hävdar Antje Jackelén, som är biskop i Lunds stift. Resonemanget verkar gå ut på att de bägge intriktningarna, om man nu kan referera till religion och vetenskap som sådana, ständigt har varit medvetna om att den andra finns. Hon säger också att huvudfåran av religiösa inte är extremister eller vetenskapsmotståndare på något sätt.

I det sista har hon förmodligen rätt. Huvudfåran av religiösa är förmodligen bara lite godtyckligt troende som plockar lite vad som passar dem och deras verklighet bäst. Det var någonting jag insåg lite mer tydligt då jag flyttade till Skåne. Innan dess hade jag visserligen hört sägas att extremismen enbart fanns i små frikyrkor, och inte i Svenska Kyrkan - den största samlingsplatsen för landets kristna - men det hade jag ju också sett att det inte var sant. För extremismen lever och frodas även inom denna institution, åtminstone på sina håll. I Bibelbältet, där jag kommer ifrån, hade jag klasskamrater som menade att alla som gjort abort skulle komma till helvetet. De trodde att homosexualitet var någon sorts sjukdom som kunde botas med förbön. De berättade om hur de sett rullstolsburna människor resa sig ur sina stolar och gå efter handpåläggnignar. Och just det - så trodde de att jorden bara var fyra till sex tusen år gammal. För det hade tydligen någon sorts Bibelmatematiker räknat ut.

Ganska långt från vetenskapen - jag kan inte låta bli att påpeka det. Fastän jag tror att biskop Jackelén har en poäng då hon säger att extremisterna när varandras inflytande då det gäller att locka anhängare till den egna ståndpunkten. Hon menar att Richard Dawkins och intelligent design-förespråkarna ger varandra någonting att peka ut som fult. Lämplig sammanfattning vore väl att vi helt enkelt borde chilla lite mer: ha ett mer avslappnat förhållningssätt till saker och ting...

Men att gå så långt så att man kopplar ihop vetenskap och religion, till och med hävdar att de två har någon form av "familjerelation"? Nej, det är för magstarkt helt enkelt.

1 kommentar:

Tehå sa...

Jag förstår att du har svårt att koppla ihop vetenskap och religion med tanke på de kontakter du haft.
Vill bara påpeka att Bibeln inte är en vetenskapsbok och inte heller utger sig för att vara det.
När den berör vetenskapliga ämnen såsom medicin och biologi stämmer detta dock överens med vetenskapliga fakta.
Här ett exempel angående smittsamma sjukdomar som stod i en tidskrift:
"Den mosaiska lagen innehöll sanitära föreskrifter som bidrog till att förhindra spridandet av infektionssjukdomar. Någon som hade eller misstänktes ha en smittsam sjukdom sattes i karantän. (3 Moseboken 13:1–5) Kläder eller kärl som hade kommit i kontakt med ett djur som hade självdött (kanske i någon sjukdom) skulle antingen tvättas innan de användes igen eller förstöras. (3 Moseboken 11:27, 28, 32, 33) Den som rörde vid en död kropp betraktades som oren och måste gå igenom en reningsprocedur som inbegrep att han måste bada och tvätta sina kläder. Under den sjudagarsperiod som han var oren skulle han undvika all fysisk kontakt med andra. — 4 Moseboken 19:1–13.

Denna sanitära lag ger prov på en vishet som var långt före sin tid. Den moderna läkarvetenskapen har lärt mycket om hur sjukdomar sprids och vad man kan göra för att förebygga detta. De medicinska framstegen på 1800-talet ledde exempelvis till att man började använda antiseptiska medel för att på så sätt minska infektionerna genom renlighet. Detta medförde en markant minskning av infektioner och för tidig död. Den sannolika livslängden för en person som föddes år 1900 var i USA och många europeiska länder mindre än 50 år. Sedan dess har den ökat dramatiskt, inte bara på grund av medicinska framsteg när det gäller att bemästra sjukdomar, utan också på grund av bättre hygien och bättre levnadsförhållanden.

Men tusentals år innan läkarvetenskapen fick kunskap om hur sjukdomar sprids föreskrev Bibeln förnuftiga preventiva åtgärder som skyddade människor mot sjukdomar. Det är inte underligt att Mose kunde säga att israeliterna på hans tid i allmänhet levde i 70 eller 80 år. (Psalm 90:10)"

Att jorden skulle vara bara några tusen år gammal har vissa bokstavstroende fått för sig, kanske under inflytande av
kreationerna. Bibeln själv ger annars utrymme åt de milliarder år som det handlar om eftersom universums tillkomst
ligger utanför skapelsedagarna enligt 1 Mosebokens berättelse.