söndag 13 juli 2008

Bloggvakum och carnivàle

Jag skulle vilja tipsa er alla om en TV-serie som hade premiär på SVT2 förra lördagen (den 5 juli alltså) kl. 20.00 - Carnivàle. Mycket mystiskt drama som utspelar sig under depressionens 30-tal i USA. Serien kretsar kring Ben, som plockas upp av en resande cirkus då hans mor nyss dött. Cirkusens värld är fylld av magiska krafter - krafter som även Ben (mot sin vilja och trots försök att kämpa emot) innehar. Stämningen i serien är helt fantastiskt och storyn likaså. Då serien fortsätter får vi se hur Ben genom sina drömmar dras in i en kamp mellan gott och ont.

Enligt SVTs beskrivning av serien är Bens motpol fader Justin uppenbart ond, men jag menar att det är häri seriens absoluta skönhet ligger - så uppenbart är det faktiskt inte. Handlingen leker med de båda begreppen "gott" och "ont", och det är inte alltid särskilt tydligt vad som är vad. Vi får i seriens inledning vet att kampen mellan gott och ont pågår, och att det i varje generation föds en ny representant för vardera sida. Vem som ska representera vilken sida är faktiskt inte helt och hållet tydligt till en början, då Ben är efterlyst för mord och fader Justin hjälper en grupp utstötta, fattiga människor tillrätta. Fader Justin använder sina magiska krafter till att få syndare (däribland en pedofil) att gottgöra sina dåd på olika sätt. Ben läker en bruten arm genom att istället ta död på en hel sjös fiskbefolkning.

Allteftersom storyn fortlöper utvecklas de båda karaktärernas förhållanden till sina krafter, och vem som ska representera vad blir efterhand alltmer tydligt.

De första två avsnitten har redan gått, men jag uppmanar ett alla att delta tittarskaran: skåda och njut!

--------------------------------------------

Under strecket vil jag säga att det finns en anledning till att bloggen stått i stiljte en vecka - jag har fött ett barn. Efter att värkarna börjat komma igång så smått redan förra lördagens morgon, ploppade en liten Bumbi ut ur mig i tisdags kl. 14.56. Hela alltet gick i allmänhet bra, även om det var lite omtöcknande med lustgas i mängder och kroppsvätskor och avföring som sprutade ut åt alla håll och kanter...

4 kommentarer:

Johan Dahlberg sa...

Grattis!

Mille sa...

Ohh, den får jag nog ta att hoppa på, innan tåget gått helt. Tyckte först det lät som om det var Bra Böckers Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow (av Sara Gruen) som blivit tv. Den utspelar sig också under samma era och som titeln avslöjar om ett cirkussällskao, ett resande sådant. Så tar tillfället i akt och tipsar om denna "spektakulära" bok, för att vara vitsig. =) Hur som helst, jag kan varmt rekommendera den. Här kommer lite information:

Jacob Jankowski pratar sällan om dem, men minnena lever fortfarande inuti hans nittioåriga kropp. Minnen av honom själv som en ung man, av ödet kastad upp på ett skraltigt tåg som var hem åt Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow.

För Jacob var cirkusen både en räddning och en förbannelse. Han hamnade där av en slump. Föräldralös och utfattig hade hans liv inget mål innan han slungades med på detta udda tåg, och i början av den stora depressionen var alla i denna tredjeklassens cirkus lyckliga över att ha ett jobb över huvud taget.

Marlena, cirkusens prima ryttarinna, var där för att hon blev kär i fel man, den stilige djurtränaren med ett grymt sinne. Och elefanten Rosie var där som den nya attraktionen som skulle rädda cirkusen. Men tyvärr hade Rosie inget som attraherade, hon kunde inte ens dresseras. Banden som växte mellan denna osannolika trio byggdes av kärlek och tillit, och var till slut deras enda hopp om överlevnad.

Enn Kokk sa...

Får en som mer är i morfarsåldern också gratulera!

Helen sa...

Tack för gratulationer! =)