måndag 4 augusti 2008

Bibliotek i förändring

I dagens Sydsvenskan kan vi läsa att det finns funderingar på att ha nattöppet på stadsbiblioteken i Lunds Kommun. För mig är denna nyhet särdeles intressant att ta del av, eftersom jag med mitt uppdrag som ledamot i Kultur- och Fritidsnämnden i Lund också sitter med i en styrgrupp vars uppdrag är att ta fram en handlingsplan för bibliotekens verksamhet.

Artikeln visar ett stort diagram över utlåningsstatistik från de senaste åren för att illustrera att lånen blivit färre. Tyvärr inser jag då jag läser artikeln lite närmre att den redovisade statistiken är missvisande, då den enbart innehåller antalet utlånade pappersböcker. Ljudböcker eller digitala böcker göre sig icke besvär, även om vi säkerligen kan hitta en del av förklaringen till de sjunkande siffrorna här.

Ett annat problem som tas upp i artikeln är sjunkande besökarantal, som till viss del kan förklaras med att folk inte behöver gå till biblioteket för att till exempelvis låna om böcker nuförtiden - detta kan göras online. Inte heller finns det någon statistik över hur mycket vi medborgare utnyttjar alla andra tjänster som finns tillgängliga via internet - ett problem som jag faktiskt diskuterade med en av Stadsbibliotekets bibliotekarier då jag var där på studiebesök i våras. Då passade jag även på att tipsa bibliotekarien ifråga om Google Analytics, som dels visar hur besökare hittar till din hemsida, men också hur deras användande av hemsidan ser ut. Med lite tur styrs den här typen av statistik också upp i framtiden...

När det kommer till förslaget om nattöppet är jag mycket positivt inställd till att det kommer upp på tapeten även om jag är tveksam till om det är någonting som faktiskt bör genomföras. Det vore dock dumt att vifta bort utan att faktiskt ha utvärderats... Personligen menar jag att snacket om svikande besökarantal är något överdrivet - delvis på grund av ovan nämnda anledningar och delvis för att biblioteken i Lunds Kommun faktiskt har fler besökare per år än Eiffeltornet. Dock, så tror jag att det finns en poäng med att ha öppet längre på kvällarna än vad som nu är fallet, då de nuvarande öppettiderna stammar från en tid då arbetsmarknaden såg annorlunda ut och det inte var lika vanligt att arbeta sena dagar. Idag kan det nog vara många som inte hinner in på biblioteket efter det att de tagit sig iväg från sina egna arbetsplatser.

Bland kommentarerna till artikeln på Sydsvenskans hemsida efterfrågas söndagsöppet och temakvällar istället för nattöppet, något som inte nödvändigtvis står i konflikt med vartannat. Som jag förstår artikeln är tanken inte att vi ska ha fullt bemannade bibliotek under nätterna, utan med "öppet" syftas en tillgänglighet där besökarna kan ta sig in med hjälp av passerkort. Söndagsöppet är någonting vi faktiskt har på åtminstone Stadsbiblioteket i vanliga fall, även om tiderna är lite annorlunda nu under sommaren. Någon gång det senaste året (minns inte riktigt när) kortades antalet öppettimmar på söndagar, men detta berodde på att det var några timmar under de tidigare öppettiderna som biblioteket faktiskt inte fick några besökare.

Temakvällar är en jättekul idé, det håller jag med om. Tyvärr är det någonting som är svårt att besluta om ovanifrån, då det sällan blir lika bra om det inte är folk som faktiskt själva tagit initiativet som utför alla de rolig aktiviteterna. Och faktum är att det redan idag händer en hel del på några av kommunens bibliotek - bland de mer aktiva hittar vi (förutom Stadsbiblioteket) biblioteket på Väster och biblioteket i Dalby. För er som efterfrågar aktivitet - gå in på biblioteket och fråga vad som händer (tyvärr kan det ibland vara svårt att få informationen om en inte aktivt söker upp den, vilket jag ser som ett problem..). Finns det en vänförening för ditt bibliotek, gå med i den och för fram idéer om aktiviteter som kan genomföras. För den typ av verksamhet som efterfrågats på Sydsvenskans hemsida är sådant som ofta tjänar på att ha fått sitt initiativ underifrån.

2 kommentarer:

Framtidens bibliotek at librarianishish is the new black sa...

[...] Ingrid André, bibliotekarie på stadsbiblioteket som har sammanställt statistiken, och Dockhus påpekar att statistiken inte stämmer helt eftersom låntagarnas förändrade medievanor inte tas [...]

Enn Kokk sa...

Jag har själv mycket lång erfarenhet av att planera biblioteksverksamhet: först som ledamot i en särskild biblioteksstyrelse, sen som ledamot i kulturnämnden, som biblioteken i Uppsala numera sorterar under.

När det gäller att locka besökare, ska man förstås inte vara främmande för några grepp, men just nattöppet låter inte tillräckligt produktivt i det avseendet. När det gäller dygnets mörkaste timmar får man nog i stället försöka ha dygnetruntöppet på webben. På så sätt kan man i vart fall göra många tjänster tillgängliga.

Men i övrigt handlar det om att vara lyhörd för kundernas önskemål, vad gäller besökstiderna. Mer kvällsöppet och helgöppet förefaller då att vara mycket mer angeläget än just nattöppet.

Visste du förresten, att några bibliotek i Gästrikland har öppet några timmar också under de stora helgerna, alltså till exempel julens och påskens samtliga dagar? Initiativet kommer från biblioteksfolket, som i det här fallet hänvisar till sociala behov - det finns ju till exempel många ensamma människor, som känner sig särskilt ensamma under de här dagarna.