onsdag 27 augusti 2008

Hur känner du för din feta rumpa?

TV3 och Kanal 5 har under sommaren visat var sin brittisk serie som inriktar sig på utseende och fysik. TV3 har sänt Supersize vs. Superskinny, vars stora grej är att de får en fet och en supertanig person att byta diet under en vecka för att få dessa att inse att deras respektive kostvanor inte är normala. Kanal 5 har visat Trinny and Susannah, som är två kvinnor som tar sig an kvinnor (oftast i medelåldern) och hjälper dem att klä sig så att de ser bra ut.

Ett stående inslag i TV3-programmet har varit när Gillian McKeith (programledaren i den brittiska varianten av Du är vad du äter) åkt runt i olika städer med målet att minska brittiska kvinnors rumpomfång. Kvinnorna hon tagit sig an har fått testa olika tränings- eller bantningsmetoder för att få ner omkretsen kring sina gumpar. Kvinnorna som deltagit har varit i alla möjliga former och storlekar - de flesta har väl sett ganska normala ut, efter vad jag kunnat se. För ett par veckor sedan satt jag och zappade och såg slutet av ett avsnitt av Trinny and Susannah och insåg då hur mycket mer sympatisk inställning deras program har till saker och ting. Avsnittet jag hade zappat in i var någon sorts rumpspecial där programledarna lärde kvinnor hur de skulle klä sig för att framhäva sina rumpor på ett bra sätt - då anpassat efter att alla rumpor ser olika ut.

Visst, Trinny och Susannah uppmanar alla kvinnor att gå i högklackat och pratar hela tiden om hur viktigt det är att "se kvinnlig ut" - men de försöker åtminstone aldrig tala om för folk att de borde må dåligt över sina kroppar. Istället lyfter de fram vilka drag som är extra vackra hos varje kvinna.

Här ser vi en tydlig skillnad på vilka programinköp de båda svenska TV-kanalerna gjort. TV3 sänder det mesta innehållande Gillian McKeith (Du är vad du äter, Supersize vs Superskinny och Tre stora brudar - en liten klänning) - program som alla talar om för dig att du inte duger som du är. Kanal 5 visar istället program som går ut på att människor ska bli upplyfta och mer nöjda med de kroppar de faktiskt lever i - program som Trinny and Susannah och How to look good naked.

Visserligen lär Gillian McKeith sina "elever" hur de ska leva ett bättre, mer hälsosamtliv - rent fysiskt. Och hon gör dessutom ett mycket bättre jobb än den svenska motsvarigheten Anna Skipper, som tycker att en ska slänga i sig saker en tycker är äckliga istället för att leta upp nyttiga alternativ som en faktiskt tycker om (för det torde nog alltid stå att finna). Men för att en människa ska kunna vara sant hälsosam måste hon älska sig själv även om hon har några extra kilon. Även om hon åt en chokladkaka till efterrätt igår. Den psykiska hälsan må påverkas mycket av den fysiska, men självuppfattning ligger i någonting annat.

Ibland är det inte verkligheten som behöver förändras, utan din uppfattning av den. Det tycker jag att programmen på Kanal 5 gör ett bra mycket bättre jobb för att spegla.

1 kommentar:

Joanna sa...

Ja! Ja! Jag håller helt med dig, om än är jag lite sen på det. Fråga mig inte varför. I alla fall, det är den ständiga frågeställningen kring hälsa och skönhetsidealen. Visst är det inget fel i att förespråka nyttighet, snarare behövs det kanske mer och mer i dagens samhälle. Men Anna Skipper gör det inte. Kanske hjälper hon temporärt de som deltar i programmet, men vibbarna är negativa. Det är väl nån tough love-grej som hon kör med precis som sin brittiska förlaga (är de inte lite väl äckligt lika?), som kanske passar vissa, men inte mig. Dessutom tycker jag inte att det funkar på TV. Kanal 5:s två omnämnda program däremot, de skippar hälsoidealet helt. Men har man ingen självkänsla är det svårt att få bukt på (eventuella) hälsoproblem.