torsdag 23 februari 2012

Fattar inte

Jag fattar verkligen inte - varför är det så jävla kontroversiellt, det där med "hen"? "Han eller hon" är ju omständligt som få - varför inte ha ett ord som betyder just detta? Jag begriper det inte överhuvudtaget!

4 kommentarer:

Anonym sa...

En idé vore att på allvar öppna debatten för att inte införa "hen" utan snarare ta bort begreppen "han" och "hon" vi är människor, inget annat...

// Niklas UV

Helen Rosenberg sa...

Men det blir ju konstigt - ska en då hela tiden säga typ "Niklas kom hit och blabla, sen sa människan att..." Det blir ju förvirrande och syftningsfel - så nog tycker jag att vi behöver personliga pronomen. Men om vi tar bort han och hon skulle ju hen förvisso kunna vara ett alternativ till detta. Men det skulle ju i sådana fall snarare förstärka behovet av hen?

Anonym sa...

Detta kommer låta konstigt som tilltal till en människa, men varför inte "den", "sked", "plakat" eller "hen" något, bara vi slutar att stoppa oss in i två olika fack.
Däremot var jag på DÅK i helgen och jag fick chansen att prata med massa vettiga kamrater(vilket vi för övrigt kan använda som passar på både könen även om det lite väl... Stalin över det hela) men i alla fall diskutera jag det här med Helge, och han gav mig ytterligare ett perspektiv på det hela, genom att ta bort dessa kategorier helt (man/kvinna) har man inte vunnit över patriarkatet, man har inte ens gjort ett märke, könsmaktsstrukturen är kvar precis som den är, det enda man lyckats med är att krångla till det hela genom att ta bort benämningen på förövaren, och det ligger mycket i det han säger.

Nu känner jag att jag kanske inte helt hållt mig till hen-debbaten, men det finns helt klart delar av den i det här inlägget, vad tycker du Helen?

//Niklas

Helen Rosenberg sa...

Jag håller med när du säger att problemet inte försvinner bara för att vi tar bort begreppen. Men på sikt kan det ju i sociala sammanhang vara sunt om vi jobbar oss bort från uppdelningen. Själv råkade jag på jobbet ut för ett halvtimmes långt samtal med en person som var mycket svår att könsbestämma - vilket ledde till att jag under hela samtalet satt och funderade över om det var en kvinna eller en man jag hade framför mig. Detta var i sammanhanget totalt irrelevant, och det vore ju så klart underbart att lyckas ta sig bort från att det ska vara så jäkla viktigt.

Dock finns det ju sammanhang där könsmedvetenheten är oerhört viktig att behålla, som exempelvis i medicinska sammanhang. Idag forskas det ju tex alldeles för lite på kvinnor i medicinska sammanhang och det gör att många forskningsresultat inte är applicerbara på oss som är kvinnor. I detta fall kanske vi snarare behöver lyfta fram skillnaderna och få vetenskapen att ta hänsyn till att resultat kan vara olika beroende på vilken hormonell uppsättning du har i kroppen...