fredag 3 februari 2012

Brödet som bakas


Som en del i det nya sparpaketet, inser vi att brödbak är en hit. Istället för att betala 25 spänn för en limpa, betalar vi kanske 4. Dessutom blir det mycket godare.

Här är mitt standardrecept, som går att variera in i absurdum genom att en byter ut en skvätt av mjölet mot lite vad som faller en in.

1 dl olivolja
4 dl vatten
1 eller 1/2 pkt jäst
12 dl rågsikt
en nypa salt

Blanda ihop allt. Låt jäsa ca 35 minuter om du har använt ett helt paket jäst, en timme om du använt ett halvt. Knåda lite, släng ner i en brödform. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa lika länge som första jäsomgången en gång till. Avsluta genom att lägga brödet i den varma ugnen ca 35 minuter.

Klart!

De senaste omgångarna har vi bytt ut 2 dl av mjölet mot havregryn. Det går också bra att ha samma mängd mjöl som i grundreceptet, och tillsätta lite extra av någonting saftigt som t.ex. lite rivna morötter eller frukostens grötrester.

Inga kommentarer: