tisdag 27 maj 2008

Innovativt. Verkligen.

Nu får de väl ändå ge sig. Visst - vi har problem i svenska skolor. Lärare är inte alltid toppen. Läroböcker kan vara 20 år gamla. Skolmaten är ibland så anti-aptitretande att eleverna äter godis istället och därmed tappar all sin energi. Idrottslektionerna är uppbyggda på ett sätt som gör att folk får prestationsångest och det är tydligen viktigare att kunna hoppa över en meter i höjd än att få sin motion.

Och visst hade det varit åtminstone ett framsteg om vi hade fler behöriga lärare... om behörig faktiskt skulle innebära någonting mer än att de tagit sig igenom någon jävla skitutbildning där de faktiskt inte fått lära sig någonting... Styr upp en bra utbildning först - sedan kan vi snacka behörighet. Att nu börja sparka folk från sina fasta tjänster hipp som happ, det är ju i dagsläget enbart respektlöst och ingenting annat.

Den senaste idén handlar om att införskaffa en lärarlegitimation, där det ska krävas ett provår efter lärarutbildningen där man visar vad man går för. Eller ja; senaste är väl att ta i... Lärarnas riksförbund har tydligen ställt krav på införande av lärarlegitimation sedan 1992 och sossarna hade innan regeringsskiftet 2006 påbörjat en utredning om hur en sådan legitimering skulle gå till (eller auktorisation, som det då kallades). Innovativt, herr Björklund, innovativt!

2 kommentarer:

Rikframtid sa...

jag tror att det i förlängningen kommer att var bra för skolan med hårdare kvar på blivande lärare

Helen sa...

Det kan du säkert ha rätt i. I förlängningen. Fast med ett annat upplägg. Att hänvisa till att man ska vara behörig enligt de standarder som finns idag tycker jag dock enbart är märkligt... Lärarutbildningen har alldeles nyligen blivit sjukligt kritiserade på över en tredjedel av de lärosäten som ger den. En stor del av våra behöriga lärare anses mer behöriga än andra som jobbar som lärare just för att de läst på något av dessa lärosäten. Visserligen är det inte dessa stackares fel att de råkat hamna på lärosäten där undervisningen varit undermålig, men likväl.

En legitmering, auktorisering, vad man nu vill kalla det, kan säkert vara en sjysst grej - absolut. Vad jag reagerade på när det kommer till den biten är att Bjärklund nu startar igång en sådan process efter att precis ha stannat och lagt ner samma process då han och hans polare tog över makten för ett par år sedan. Men jag är helt för att lärare ska visa vad de går för rent praktiskt (även om jag kan se problem med det som stod i tidningen om att en mentor och en rektor är de som ska godkänna - jag hoppas verkligen att det kommer finnas möjligheter till överklagande där; men man borde väl kunna förutsätta att det finns ett skyddsnät som gör att man slipper bli diskad pga personkemi)