torsdag 29 maj 2008

Pinsamt dåliga på tillgänglighet

På DNs hemsida hittar jag en artikel av bland andra direktören för Centrum för lättläst. Artikelskribenterna lyfter fram det faktum att det är i princip omöjligt att delta i samhället om man har svårt att ta till sig det skrivna ordet. Här handlar det alltså inte bara om människor med dyslexi, utan också om människor som helt enkelt är ovana läsare - enligt skribenterna rör det sig om ungefär en fjärdedel av den svenska befolkningen.

I Kultur- och Fritidsnämnden här i Lund har vi pratat en del om det där med mångfald och tillgänglighet, och vi har valt att använda oss av ganska så breda definitioner av dessa begrepp. I begreppet mångfald vill vi att alla samhällsgrupper, människor med olika bakgrund, olika förutsättningar och till och med olika intressen, ska ha en chans att mötas på lika villkor. Tillgänglighet handlar inte bara om att en rullstolsburen person ska kunna ta sig in i offentliga lokaler (även om detta också är en viktig del så klart), utan om att alla våra medborgare ska kunna ta del av det som hör samhället till. I detta resonemang borde ju givetvis läsovana, dyslektiker, människor som inte förstår svenska fullt ut, vara en del - dessa borde kunna ta del av den information som finns att inhämta. För vad gott gör information om den inte når ut till medborgarna?

Efter att ha läst artikeln går jag in på Lunds Kommuns hemsida och påminns om hur pinsamt dålig den faktiskt är. Jag, som ändå är ganska van vid att både läsa och surfa på nätet, har jättesvårt att hitta information på den där hemsidan. Den är verkligen inte ett dugg tillgänglig. Pinsamt - det finns nog inga andra ord för att beskriva det hela...

2 kommentarer:

elohite sa...

Och då är det ändå en sida som vunnit pris för att den skulle vara så bra...

Helen sa...

Nähä? Shit, det var ju ännu mer pinsamt...