fredag 6 januari 2012

Ett rasistiskt patriarkparti

På Twitter såg jag någon mena att (V) nu är ett rasistiskt, patriarkalt parti, eftersom det valdes en vit manlig partiledare istället för en kvinnlig invandrare.

Men det var väl just det som var bekymret - de flesta som på kongressen pläderade för Rosanna Dinamarca gjorde det med argumentet att hon var just kvinna (eller kvinnlig småbarnsförälder) och invandrare. Få tog upp vad hon faktiskt presterat. Få tog upp hennes personliga egenskaper (för varken varandet som kvinna eller invandrare säger ju någonting om henne som person).

Och det är ju just det patriarkatet och rasismen handlar om - att man ständigt väljer vissa företrädare just på grund av deras kön eller deras hudfärg. Att man vänder på steken gör det inte nödvändigtvis bättre - inte om det inte finns andra argument än just hudfärg och könstillhörighet.

Jag tror att Jonas Sjöstedt var ett bra val. Han har vid flertalet tillfällen visat att han är kapabel att på ett pedagogiskt sätt förklara tanken bakom vänsterns politik. För den tanken är för de allra flesta tyvärr inte självklar - inte i den borgerliga hegemoni vi lever i idag.

Inga kommentarer: