lördag 14 januari 2012

Husjakten, del 5

I Husjakten, del 4 nämnde jag ett radhus vi skulle titta på. Jag hoppades att det skulle vara alldeles lagom för oss, och efter visningen var det också precis vad vi kom fram till. Tre sovrum, en liten extraskrubb och egen tvättstuga. Litet och behändigt - kök och badrum var väl visserligen inte toppmodernt, men det kändes inte som om någonting var särskilt akut. Så vi la ett bud, kom överens med säljaren och skrev ett köpekontrakt - till och med handpenningen fick vi betald.

Så gjorde vi en besiktning, och insåg ungefär hur mycket vi har att lära. Ökade fukthalter både här och där. Med största sannolikhet mögel - svårt att säga med säkerhet, eftersom säljaren hade vädrat grundligt och sedan tänt lite ljus. Golvet i källaren, där två av sovrummen låg, skulle behöva höjas (återigen det där med makens längd och minskad takhöjd...) Badrummen var fulrenoverade, med plastmatta lagd ovanpå den gamla. Den nya hade börjat släppa, till och med. Taket behövde bytas - detta visste vi redan på visningen, men då det var asbest i såväl ytter- som innertak skulle det gå på dubbelt så mycket som mäklaren påstått.

Vi hade ett bra kontrakt, och därmed rätt att dra oss ur köpet efter besiktningen och få handpenningen tillbaka. Det sög, men så fick det bli.

Efter det har marknaden inte varit superspännande, men några visningar har vi hunnit med.

Det var huset som behövde dräneras och ha ett nytt tak och nya badrum. Gjutjärnsbrunnarna var rostiga, grannen hade alltför stor insyn och huset var på det stora hela alldeles för trångt.

Det var huset som var stort, luftigt och underbart - men som inte var hanterat med kärlek. Röta i fasaden, mögel på vinden, golvbjälkar som behövde bytas och taket likaså. Hemmarenoverat badrum. Vilken som av de sakerna för sig hade väl varit okej, men alltihop i en klump kändes väl sådär...

Så hade vi huset med tänd brasa och doftljus i varje rum - bara det sänder ju fetaste röksignalerna. Men förutom det var det även där hemmarenoverat badrum och alldeles för trångt. Ingenting för oss, alltså. Imorgon är det ytterligare två stackars hus som ska inspekteras, så får vi väl se vart det hela leder. Börjar bli värsta livsstilen, det här.

Tidigare inlägg:
Husjakten
Husjakten, del 2
Husjakten, del 3
Husjakten, del 4

Inga kommentarer: