fredag 27 juni 2008

Den kapitaliserade bostadsmarknaden utarmar lundakulturen

För ett par år sedan blev stamkrogen här i Lund tvungen att stänga. Oves var den äldsta pizzerian i Lund och 2005 blev restaurangen tvungen att stänga för gott, eftersom ett kapitalistiskt bostadsbolag bestämt sig för att restaurangen inte skulle få vara kvar längre. LSSKs (Lunds Socialdemokratiska Studentklubbs) medlemmar hade gått dit efter sina möten i flera år, flera medlemsgenerationer, och det var med tårar i ögonen som vi den sista kvällen tackade Ivan för den tid som varit och önskade honom lycka till i framtiden.

Den här gången är det inte bara Lunds, utan Sveriges, äldsta antikvariat som tvingas ut ur stan av ett girigt bostadsbolag (nåväl, bostadsrättsförening i det här fallet). Den borgerliga politik som förs i dagens Sverige bygger på påståenden om att bostadsmarknadens avreglering, eviga omvandlande av hyresrätter till bostadsrätter och marknadsanpassade hyror är någonting som alla ska tjäna på. Om vi bortser från det faktum att det redan från början och enligt all gällande logik varit ganska uppenbart att så inte är fallet, vill jag mena att både exemplet Oves och exemplet Akarps antikvariat är tydliga tecken på att den borgerliga argumentationen är felaktig. Att stan blir av med sina gamla kulturella riktmärken, vare sig de tagit form i pizzerior eller antikvariat, det är ju någonting som inte ens rikingarna tjänar på... (Fast det är klart, rikingar kanske inte bryr sig så mycket om vare sig gemenskap på kvarterskrogen eller begagnade böcker. Suck.)

8 kommentarer:

Johnny sa...

Hmm, att antikvariatet själv väljer att flytta ut ur centrum till, inriktar sig på e-handel (Åkarp->Akarp) i en betydligt bättre lämpad lokal, borde kanske nämnas, eftersom det är en betydligt korrektare anledning att företaget flyttar sin verksamhet.

Helen sa...

Och du menar att den höjda hyran inte skulle ha någon del i det här beslutet? Oavsett vilket, så är principen densamma: enorma hyreshöjningar är ju inte direkt någonting som på sikt låter verksamheter av slaget antikvariat att finnas kvar i lokal...

Gurra sa...

Har man inte varit vänster när man är ung har man inget hjärta!
Är man inte höger när man är gammal har man ingen hjärna!

Bengt sa...

Vänsterns bilfientlighet ställer också till det!

Johnny sa...

Nej. Det har säkert bidragit, men jag tror verksamheten fungerar mycket bättre på det nya stället, än i en trång lokal med 4-5 meter höga hyllor.

Tidigare har SDS skrivit om varför de flyttar, finns antagligen kvar på webben.
I korthet gick det ut på att eftersom de har konkurrens från ehandel, och antalet kunder i affären är bråkdelar av antalet på webben, valde de att flytta, och själva sälja på internet.

Skulle hyran vara låg, kanske de hade stannat kvar, men varför ska ägarna av BRF subventionera hyran för en av sina hyresgäster?
Tyvärr blir det längre att besöka den, men så r det.

Helen sa...

Johnny: Tyvärr är det ju ett problem som bokbranschens reguljära handel behövt brottas med ett tag, att det kan vara svårt att konkurrera med näthandeln. Detta har ju under åren försökts lösas på mer eller mindre lyckade sätt. För antikvariat blir väl problemen ännu större, eftersom deras priser oftast är väldigt låga (förutom de fall där kundkretsen kanske snarare är samlare, och dessa lär väl nås ändå).

Ofta handlar marknadsanpassade hyror inte om att fastighetsägarna ska få det att gå runt eller ens göra vinst: pratet om marknadsanpassade hyror är ju någonting som pågår trots att många bostadsbolag gör nya rekordvinster varenda år. Men nej, jag menar inte att vi ska förvänta oss att privata fastighetsägare ska "subventionera" hyror som du säger, det är därför jag ser ett problem med privatiseringen av bostadsmarknaden.

Gurra och Bengt: tack för era mycket relevanta inlägg i frågan. Alltid trevligt med genomtänkta kommentarer.

Johnny sa...

Såg att flytten är i augusti, måste passa på att besöka dem innan dess. Lokalen är fantastisk, med böcker från golv till tak!

Spel för gallerierna « Dockhus sa...

[...] oss? Jo - lägre lokalhyror. Och givetvis har han rätt. Lägre lokalhyror krävs. För gallerier. För det mesta. Och visst, en skulle kunna argumentera att politikerna i kultur- och fritidsnämnden skulle kunna [...]