torsdag 19 juni 2008

Har vi inte hört det här förut?

Jaha, så klubbades den lagliga möjligheten till ett Storebror ser dig-samhälle då igenom till sist... FRA-chefen Ingvar Åkesson "lugnar" oss genom att tala om att lagen inte är tänkt att använda för att spionera på vanliga människor, utan att avlyssningen bara ska riktas mot "utländska företeelser" (som om alla internetservrar låg i Sverige...).

Och tänk - jag tycker verkligen att jag känner igen det här sättet att resonera. Lite komiskt är det ju, med tanke på att Bodström för flera år sedan var den som tog initiativet till den här jävla skitlagen (han måste för övrigt varit nåt av det värsta som hänt svensk politik i modern tid, om man bortser från den allmänna borgerliga makt som råder för tillfället), att Åkesson resonerar precis såhär. För visst var det Bodström som för ett par år sedan stod och påstod att den nya upphovsrättslagen inte var "till för att jaga enskilda fildelare"?

Först och främst var det ju ganska tydligt redan då att det var jävla skitsnack, men om vi bortser från det är lagens intention kanske inte så viktig i sig. Det viktiga måste ju ändå vara hur lagen ser ut och hur den kan användas. Bara för att vi inte är intresserade av att använda en lag på et visst sätt idag, innebär det inte att det inte är så den används om tio år. Står det i lagen att en får, då får en.

Men vad ska vi göra nu? Säga hej till storebror och leva vidare, antar jag.

8 kommentarer:

Towe sa...

Ja, det är helt sjuk att lagen gick igenom och att det var Bodströms initativ från början gör att det vänder sig i magen. Min pojkvän, som ju tillhör andra politiska blocket säger att det endast finns ett parti han skulle kunna tänka sig att rösta på i fortsättningen och det är det enda som hela tiden varit emot den integritetskränkande lagen; Miljöpartiet. Och även om jag inte håller med honom så förstår jag honom verkligen. Jag tänker givetvis fortsätta att vara socialdemokrat, men vi behöver ett byte i riksdagen, sådanna antidemokrater som visade sig igår kan jag inte rösta på. Till vår fördel kan man ju iaf säga att vi igår vann valet 2010, för visst kan väl inte de borgerliga väljarna tänka sig att rösta på sina ledamöter längre? Valet igår var ett svek mot väljarna, ett svek mot demokratin och ett svek mot Sverige. Fy fan vad arg jag är!

Jag håller med Martin Mårten, vi borde alla hjälpas åt att kryptera samtliga mail och säga bomb i varje telefonsamtal för att på bästa sätt slå ut FRA:s tentakler.

Helen sa...

Jaa, alltså... det är ju inte så att det räcker med att säga "bomb"... lite mer avancerade än så tänker de ju vara. Men hur de ska handskas med de verkliga proffsen, de som krypterar saker, det är ju en helt annan sak förståss...

Daniel J sa...

Vänsterpartiet har såvitt jag vet även det hela tiden varit mot förslaget. Är inte det, Brors och alla ni andra, ett mycket intressant ställningstagande för ett parti med "grumlig demokratisyn"?

Vi socialister stod inte och bölade i talarstolen - vi röstade mot lagen istället.

elohite sa...

Friheten är död - länge leve friheten!

Och till FRA kan jag bara säga:
spränga bomb riksdagshuset döda kungen mjältbrand anarki

Catti Ullström sa...

Jag tycker att vi borde, tillsammans med alla sidoorganisationerna, driva frågan fram till kongressen 2009. Får man ett ställningstagande mot FRA där borde man väl kunna tvinga dem att riva upp 2010? (När det blir regeringsskifte, ifall det var oklart)

Det måste väl vara möjligt? Och om inte, hur tusan går vi annars vidare med frågan?

//Catti

Helen sa...

Det borde definitivt vara möjligt, tycker jag. Och om det inte är det, är frågan vad vi gör i partiet över huvud taget...

Towe sa...

Jo, Helen. Det är klart att det är mer avancerat än så. Men maskinerna reagerar ju på vissa inprogrammerade ord och bomb lär vara en av dem. När maskinen väl gått igång, samlar den in material från det IP-nummer eller telefonnummer som registrerats. Sedan ska en person sitta och läsa och analysera allt material. Det är näst intill omöjligt redan från början, men om alla börjar använda ord som FRAs små spionspindlar hittar så får de alldeles för mycket material att bearbeta. Det kanske inte slår ut systemet fullständigt, men det försvårar deras arbete avsevärt.

Helen sa...

Enligt Åkesson kommer det inte alls att handla om enskilda ord, utan snarare om kombinationer av ord - hur dessa ord sedan kombineras i sökningarna vill han givetvis inte gå in på... men visst, kommer en med tillräckligt många kontroversiella ord i ett och samma inlägg blir det översvämmat i deras träffar. Men att det är mer avancerat än att bara skriva ordet "bomb" vill jag nog ändå hävda. =/