söndag 15 juni 2008

Kulturstrejk - igen

I vintras höll amerikanska manusförfattare under många månaders tid igång en strejk, där de bland annat krävde ersättning för då deras verk distribuerades via internet eller dvd. Då uppmärksammade jag strejken på Danielssons lakejer, och idag hittade jag på DNs hemsida en ny strejk att rikta blickarna mot.

Den här gången är det amerikanska skådisar som vill ge sig ut i strejk, och deras krav bygger till mångt och mycket på samma principer som manusförfattarnas gjorde: de vill helt enkelt att upphovsrätten ska användas till att värna konstnärerna, utövarna, snarare än produktionsbolagen. I sin artikel angående debattskrift Kulturen 3.0, omnämnd vid två tillfällen på den här bloggen tidigare, lyfter ett antal moderater fram att det faktiskt finns delar av kulturen som går med vinst - personligen måste jag säga att det är uppfriskande att se att dessa vinster nu inte bara får gå direkt till de där bolagen, utan att utövarna själva istället kräver sin del av kakan.

Länge leve strejkrätten! (Och för övrigt är det med glädje jag mottar beskedet om att S-studenter på sin kongress i helgen ställt krav på att strejkrätten värnas inom EU.)

Inga kommentarer: