fredag 27 juni 2008

När ska okunskapen sluta styra i kultur- och IT-politiken?

Har ni hört det senaste? Nån sosse från Estland har lagt ett förslag om att bloggare måste uppge vem de är och varför de bloggar. Att det är en sosse känns egentligen inte särskilt relevant, eftersom Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning antog förslaget med röstsiffrorna 33 mot 1. Det var alltså en enda person i utskottet som röstade emot.

Marianne Mekko, initiativtagaren till förslaget, motiverar det hela med att det redan finns så mycket skit i cyberrymden ("spam, felinformation och ont uppsåt") och menar att detta vore ett sätt att städa upp. Hon menar vidare att folk i allmänhet ser bloggar som ärliga och har svårt att skilja fakta från åsikter - som om "folk" är dumma i huvudet och inte har någon koll på det där med källkritik (om så är fallet är det kanske utbildningssystemet vi ska bearbeta lite grand...).

Om vi bortser från allt som är uppenbart fel med det här förslaget (åsiktsregistrering till exempel, jag läste en artikel för ett tag sedan där det stod att allt fler arbetsgivare googlar de arbetssökande innan de tar beslut om anställning) så tycker jag att det är så oerhört pinsamt att politiker fortsätter tro att internet är någonting som går att styra hur som helst. Att de på allvar tror att det bara är att kräva att bloggare ska registrera sig och så blir det så - att detta är någonting de ödslar sin energi på istället för att ägna sig åt faktiskt genomförbara idéer. Det finns de som lägger upp barnporr på nätet. Ska vi inte börja kräva att dessa människor registrerar sig i samband med att de lägger upp detta material, så att vi vet vem vi åtala?

Inga kommentarer: