onsdag 25 juni 2008

Och ikväll - Eli Stone

Kanal 5 har mycket kul på gång nu. Och de surrealistiska drag vi känner igen från Ally McBeal verkar ha fått en rejäl come-back. För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om Side order of life, som kommer på TV3 nu på söndag. Ikväll hittar vi första ansvittet av Eli Stone på Kanal 5 (kl. 21.00).

Redan i trailern blir vi uppmärksammade på att serien kommer att innehålla en hel del hallucinationer från huvudkaraktärens sida, men vad vi inte får se är att hallucinationerna i Eli Stone spelar en långt viktigare roll än i både Side orde of life och Ally McBeal.

Eli Stone har ärvt en hjärnskada av sin alkoholiserade far, och de hallucinationer som kommer med denna visar sig vara mycket viktiga för det som händer i Eli Stones omgivning. Han hallucinerar om saker, och personer, som sedan får en stark återkoppling i verkligheten. En akupunktör som Eli får kontakt med menar att Eli är en modern Moses, en profet, och att hallucinationerna snarare ska ses som visioner som ska vägleda honom till att hjälpa människor i behov av hans hjälp. Visionerna får Eli att gå ifrån att vara en up-and-rising kapitalistadvokat, till att bli en person med moraliska värderingar som hellre väljer att stå på den lilla människans sida. Här kan vi med andra ord se, förutom underhållningen i sig, en moralisk och antikapitalistisk poäng i seriens innehåll.

På tal om de surrealistiska dragen, så är de inte det enda som gör come-back i och med serien. Stående tema i Elis hallucinationer verkar vara George Michael, vars låtar figurerar i flertalet av de visioner som får styra Eli: då har givetvis låtarnas text betydelse även de...

Det är med stor värme jag kan rekommendera den här serien, som alltså har premiär på Kanal 5 kl. 21.00 ikväll.

Inga kommentarer: